Eπιτυχής ολοκλήρωση Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Δ.Ε. Πλαταιών, Δήμου Θήβας

Home/Nέα/Eπιτυχής ολοκλήρωση Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Δ.Ε. Πλαταιών, Δήμου Θήβας

Eπιτυχής ολοκλήρωση Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Δ.Ε. Πλαταιών, Δήμου Θήβας
12/10/2015

Ολοκληρώθηκε το τελικό Β2΄ στάδιο της μελέτης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Δ.Ε. Πλαταιών του Δήμου Θήβας και οι παράλληλα εκπονούμενες μελέτες: Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και Μελέτη Γεωλογικής καταλληλότητας.
Η μελέτη Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. Δ.Ε. Πλαταιών εκπονήθηκε σε δύο Στάδια, το Α’ και το Β’. Το Β΄ Στάδιο εκπονήθηκε σε δύο υποστάδια, το Β1΄ – τελική πρόταση μελέτης που υποβάλλεται στους φορείς για γνωμοδότηση και το Β2΄ – οριστική πρόταση της μελέτης, μετά τις διαβουλεύσεις.
Το τελικό Β2΄Στάδιο της μελέτης ολοκληρώθηκε στις 12-10-2015 και παρελήφθη από το Δ.Σ. Δήμου Θηβαίων με την υπ’ αριθ. 319/2015 απόφασή του με θέμα:
«Λήψη απόφασης για την παραλαβή της μελέτης Β2΄Σταδίου ‘ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Πλαταιών (ήδη Δ.Ε. Πλαταιών Δ. Θηβαίων)» ως και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και γνωμοδότηση επ’ αυτών (σχετ.η υπ’ αριθ.93/2015 απόφαση Επ.Π.Ζωής)».
Για τη μελέτη γνωμοδότησε θετικά το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της Π.Ε. Βιωτίας. Ακολούθησαν οι διαδικασίες διαβουλεύσεων – εγκρίσεων των συνοδευτικών στο Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης μελετών (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας).
Έπεται η έγκριση της μελέτης από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και η δημοσίευση αυτής στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Οι χωροταξικές μελέτες ΣΧΟΟΑΠ μεταξύ άλλων ρυθμίζουν θέματα χρήσεων γης εντός και εκτός των οικισμών, προβλέπουν οικιστικές και λοιπές επεκτάσεις σε οικισμούς και πόλεις, προτείνουν νέους Συντελεστές Δόμησης και Αρτιότητες γηπέδων, ορίζουν περιοχές για την εκπόνηση Ειδικότερων Μελετών, ορίζουν έργα υποδομής, κτλ.
Ως εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού με κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και οικολογικές προεκτάσεις, στοχεύουν στην ένταξη του ανθρώπου και των οικονομικών δραστηριοτήτων επιτυχώς στο περιβάλλον με σκοπό την ισόρροπη, βιώσιμη ανάπτυξή της εκάστοτε γεωγραφικής ενότητας αναφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε με βασικό γνώμονα την καινοτομία, τις τοπικές συνθήκες, τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής μελέτης, τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, καθώς και με κριτήρια ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών, αναφορικά με την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή.