ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

image00234234239

Έργο

Πελάτης: Δήμος Αριστοτέλη (πρώην Δήμοι: Αρναίας, Παναγίας, Σταγείρων – Ακάνθου)

Τοποθεσία: Οικισμός Ουρανούπολης, Δ. Αριστοτέλη, Π.Ε. Χαλκιδικής

Κατηγορία Μελέτης: Τοπογραφικά (16) – Πολεοδομικά (02)

Η Mελέτη αφορά στην πολεοδόμηση του οικισμού της Ουρανούπολης της Δ.Ε. Σταγίρων-Ακάνθου, ο οποίος είναι οριοθετημένος με απόφαση Νομάρχη (1988) και περιλαμβάνει διανομή συνοικισμού του Υπ.Γεωργίας (1968 με τροποποιήσεις το 1969, το 1972 και το 1979) και μίας περιοχής επέκτασης, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά του οικισμού και ανάμεσα σε αυτόν και σε περιοχή με διανομή συνοικισμού του Υπ.Γεωργίας, καθώς και ανατολικά του οικισμού προς την περιοχή του Αγίου Όρους. Η Ουρανούπολη αποτελεί τον τελευταίο οικισμό πριν το Άγιο Όρος, με το οποίο έχουν αναπτυχθεί σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια με τη μεταφορά των επισκεπτών, αλλά και την οργάνωση θαλάσσιας μεταφοράς για την επίδειξη των μοναστηριών από μακριά. Ο τουρισμός κυρίως, αλλά και η αλιεία δευτερευόντως στηρίζουν την οικονομία της περιοχής: ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες εντός του οικισμού και μεγαλύτερες πριν από αυτόν, πολλοί διερχόμενοι επισκέπτες λόγω του Αγίου Όρους και εμπορικά καταστήματα και καταστήματα αναψυχής συμβάλλουν στις οικονομικές δραστηριότητες.

Η Mελέτη εφαρμόζει και εξειδικεύει τις κατευθύνσεις του εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. (πρώην) Δ. Σταγίρων-Ακάνθου (2010). Έχουν επικυρωθεί οι οριογραμμές των ρεμάτων στην περιοχή μελέτης με απόφαση Γ.Γ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το έτος 2004 και έχει εκδοθεί Πράξη Χαρακτηρισμού για τις δασικές εκτάσεις της περιοχής μελέτης από το Δασαρχείο Αρναίας (2005).

Η Mελέτη πολεοδόμησης έχει ολοκληρωθεί και έχει αποσταλεί για γνωμοδότηση στο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Χαλκιδικής από τον Ιούνιο του 2012. Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού θα δώσει ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα καλύψει τις οικιστικές ανάγκες, θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος (ειδικά των ρεμάτων και των δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση) και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα ποιοτικό αστικό περιβάλλον που θα ικανοποιεί τόσο το μόνιμο, όσο και τον εποχικό πληθυσμό της περιοχής.